IMG_2027-normal.jpg

Good morning New Mandarin City, Shanghai (Parvekkeelta).

Tänään oli vähemmän ruuhkaa ja työmatka meni nopeammin. Opettelin työmatkan aikana sanomaan hyvää huomenta kiinaksi eli "Zao shang hao" ja muutaman muun sanan. Kiitos tästä elektroniselle sanakirjalleni.

Töissä tutustuttiin tuotantoprosessiin ja tilaus-toimitusketjuun tarkemmin Allanin kanssa. Tehtiin myös koulun harjoittelutehtäviä ja muuta sellaista. Käytiin lounaalla kolmestaan Eetun ja Shining kanssa. Nyt syötiin puikoilla, se alkoi onnistua jo huomattavasti paremmin kuin aiemmin. Annoimme jälleen Shiningin tilata ruoat. Juomaksi otettiin kookosmaitoa ja jotain tölkissä olevaa yrttiteetä. Ruoka oli jälleen hyvää. Vaikea tässä on kuvailla sen tarkemmin, kuvat kertoisivat paljon enemmän. Yritän ottaa jatkossa ainakin silloin tällöin kuvia aterioista. Syömme työpaikkalounaita ulkona, joten en viitsi ainakaan aluksi ottaa kuvaa niistä. Mieleen jäi tällä kertaa sienet ja jotkut taikinanyytit joiden sisällä oli ilmeisesti jotain levää. Kuulemma ovat Shanghain paikallinen erikoisuus.

Saatiin tänään kiinalaiset kännykkäliittymät töistä. Numeron saa halutessaan, mutta soittaminen tännepäin on kallista. Emme myöskään voi soittaa kyseisillä liittymillä Suomeen. Laitan suomalaisen sim-kortin toiseen kännykkään, joten viestit tulevat kyllä perille siihenkin numeroon. Saimme myös yhden nettitikun, toisen saamme maanantaina. Kyllä meistä pidetään todella hyvää huolta, suurin kiitos menee luonnollisesti Shiningille.

Olimme maininneet Shiningille ettemme osaa käyttää pyykkikonetta, koska siinä ei lue mitään englanniksi. Hän sanoi meille, että Olive tulee opastamaan koneen käyttöä. Ymmärsin jotenkin, että Olive tulisi käymään maanantaina. Kun matkasimme asunnolle töistä, huomasin että Olive on kyydissä normaalia pitempään. Mietin että hän on varmaan kyydissä pitempään, koska ajoimme tällä kertaa jostain syystä eri reittiä kuin torstaina. Kyydissäkin oli nyt enemmän porukkaa. Osoittautui kuitenkin, että Olive oli tulossa nyt saman tien näyttämään kuinka voimme pestä pyykkiä. Meille tuli vähän vaivaantunut olo, koska hän tuli työajan jälkeen varta vasten opastamaan meitä. Vaivaantunutta oloa ei helpottanut se seikka että myös kuljettajana toimiva Jack tuli mukaan. Olive ja Jack tutkivat konetta, jonka jälkeen Olive kertoi meille englanniksi ohjeistuksen.

IMG_2028-normal.jpg

Paikka nyrkkipyykille ja pyykkikone. Sijainti loogisesti ulkona parvekkeella.

IMG_2029-normal.jpg

Moderni ja uudenkarhea pyykkikoneemme.

 

Jack ja Olive puhuivat keskenään ja kun he olivat lähtemässä, he kysyivät haluaisimmeko että he näyttävät ilmeisesti jotain torin tapaista. He kysyivät myös haluaisimmeko lähteä illalliselle heidän kanssaan. Päätimme olla kohteliaita ja lähteä.

Jack ajoi meidät ensin sen torin tapaisen ohi, tai sellainen käsitys meille ainakin jäi. Sitten mentiin ostarille syömään. Ruokapaikkojen tarjonta oli melkoinen, joten meni hetki ennen kuin löytyi sopiva. Meille olisi kyllä käynyt mikä tahansa.. No nyt valittiin sellainen joku hieman ”more spicy” –paikka. Annoimme jälleen paikallisten valita ruoat, mutta pyysimme etteivät he tilaisi mitään liian tulista. Juomaksi otettiin 0,7L kiinalaista olutta.

Ruokailu aloitettiin hieman yllättäen jäätelöllä. Sen jälkeen ruokaa alkoi tulla pöytään tyylilliseen tapaan pikkuhiljaa ruokalaji kerrallaan. Jutustelimme hieman niitä näitä. Keskustelua haittasi se seikka ettei Jack puhu englantia. Hän oli kuitenkin varsin mukavan oloinen heppu ja selvästi hyvillään siitä, että olimme lähteneet illalliselle. Kielimuurista huolimatta Jack opasti syömäpuikkojen käytössä ja opin pari niksiä. Olive ja Jack halusivat tietää Suomesta ja suomalaisista. Me vastavuoroisesti kysyimme Kiinasta ja kiinalaisista. Paljastui mm. että Jackillä on 13-vuotias tytär, joka puhuu jo melko hyvin englantia ja että Olive on mennyt naimisiin vähän aikaa sitten.

Meille jäi vähän sellainen käsitys että tämä illallinen oli varsinkin Jackille melko ainutlaatuinen tapahtuma ja tuntui olevan hyvin innoissaan. Koetimmekin olla kohteliaita ja osoittaa että olemme kiinnostuneita hänestä, vaikka emme pystyneet kommunikoimaan kuin Oliven tulkkaamana. Voin tietysti kyllä ihan rehellisesti sanoa että olin kiinnostunut, koska harvoin sitä nyt syntyperäisen Shanghailaisen kuljettajan kanssa on illallisella. Kiva illallinen oli ja mukavaa seuraa kaiken kaikkiaan. Eikä se ruokakaan ollut liian tulista, vaikka jouduin kyllä riisumaan t-paitasilleen kesken ruokailun tulisten mausteiden takia..